INFO SERUNDING

Serunding dibuat secara tradisional~iaitu menggunakan dapur kayu. daging disiat menggunkan tangan dan di kacau menggunakan tangan.

~~Ini yang menjadi rahsia kesedapan serunding kami
Jangan Ketinggalan Untuk Mencuba.
Order sekarang untuk harga istimewa :)



Serunding daging dikenali juga sebagai Sambal Daging di Kelantan. Tempat yang terkenal dengan penghasilan Serunding Daging seperti di:
Kampung Laut, Pelekbang, Tumpat Kelantan.
Kampung Langgar, Kota Bharu, Kelantan.
Pasir Mas, Kelantan.
Ramuan asas serunding dibuat dengan menggunakan daging lembu, rempah ratus, dan santan. Daging Lembu tempatan mempunyai rasa yang lebih enak dimakan.

Kebanyakan pengeluar terdiri daripada pengusaha industri kampung, yang mengusahakan secara tradisional, mengutamakan kebersihan. Sambal Daging tidak dibuat secara pengeluaran Pukal, kerana buat masa ini tiada mesin yang boleh memecahkan gentian daging yang kelihatan selari. Mesin yang ada hanya mampu melumatkan dan menghancurkan daging. Oleh itu serunding(sambal daging) yang asli masih kekal dibuat secara tradisional oleh mereka yang mempunyai kemahiran khusus yang tertentu.

Serunding2 lain yg ada ialah serunding Ikan dan ayam

Hubungi Kami untuk serunding berkualiti :

013-9355961 (Anwar)

FB/Linger Bishop

Email: colleen_aurora@yahoo.com.my

No comments:

Post a Comment