Bahan-bahan:
1 kg beras pulut ~ cuci dan rendam sekurang2nya 3 jam dan toskan
2 1/2 cawan santan
1 sudu kecil garam
Sedikit gulaAir secukupnya untuk mengukus
Serunding Bishop
1. Beras pulut dibersihkan kemudian direndam dlm air selama 3-4 jam.
2. Toskan beras pulut, kemudian dikukus hingga separuh masak (naik wap).
3. Campurkan garam dan gula ke dalam santan.
4. Angkat pulut, masukkan ke dlm mangkuk besar kemudian gaulkan dengan santan dan kacau rata .
5. Masukkan semula ke dalam pengukus dan kukus lagi hingga masak. Angkat dan sejukkan.
Untuk pulut serunding:
1. Ambil sedikit pulut dan kepalkan.
2. Golek dengan serunding Bishop sehingga membaluti pulut. Bolehlah dihidangkan.
Hubungi Kami untuk serunding berkualiti :
013-9355961 (Anwar)
FB/Linger Bishop
Email: colleen_aurora@yahoo.com.my
No comments:
Post a Comment